top of page
  • Yazarın fotoğrafıFırat ÇELİK

2 Yıldız ve 3 Yıldız Dalıcılar İçin Yakında Zorunlu Olacak

Sualtı Kültür Mirasının Korunması Eğitmen Eğitimi Çalıştayı 6-7 Mart 2020 tarihinde İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde yapıldı. Eğitime, İzmir ve çevresinden çok sayıda TSSF/CMAS eğitmeni katıldı.


Organizasyonda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir temsilci, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanımız Doç. Dr. Şahin ÖZEN ve Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan ÖNİZ'in yanı sıra, çok sayıda akademisyen de yer aldı.


Çalıştay sadece eğitmenlerin katılımına açıktı ve ben de bir TSSF/CMAS eğitmeni olarak belirtmeliyim ki, bu organizasyona katılmaktan gurur duydum. Sebebi ise, sualtı kültür mirasının korunmasıyla ilgili, dünyada ilk kez CMAS Türkiye olarak, federasyonumuzun bu konuyu, 2 yıldız ve 3 yıldız dalıcıların eğitim dizgesine bir "zorunluluk" olarak eklemiş olması. Bu sebepten dolayı, federasyonumuz ve Akdeniz Üniversitesi, ülkenin değişik yerlerinde bu çalıştayları düzenleyerek, ülkemizdeki CMAS eğitmenlerini eğitiyor ve sertifikasyon sınavını başarıyla geçen eğitmenlerin de, 2 yıldız ve 3 yıldız öğrenci eğitimlerinde, bu konuyu işlemelerini istiyor. Konunun CMAS ekosistemine bir örnek olacağı ise ayrı bir gurur kaynağı. Çünkü ülkemizde dalıcı adaylarının bu eğitimi alması ve bilinçlenmesi, CMAS'ın diğer ülkelerdeki alt federasyonlarına da bir örnek teşkil edecek ve o federasyonlar da kendi ülkelerindeki eğitmenlerini bu şekilde yönlendirip farkındalık oluşturacaklar. Yeri gelmişken belirtmeliyim ki, ülkemizin bu konuda ilk ve örnek olmasında, Doç. Dr. Hakan ÖNİZ hocamızın, CMAS'ın Bilim Komitesi'nin bir üyesi olmasının büyük rolü var. Kendisine, ülkemizde oluşturmaya çalıştığı bu farkındalık için ne kadar teşekkür etsek az sanırım.


Peki bu eğitim dizgesinde dalıcı adaylarına hangi konular aktarılacak? Bu sorunun cevabını birazdan vereceğim ancak aslına bakarsanız, sadece biz dalıcıların değil, tüm deniz sevdalılarının bilmesi gereken genel bilgiler de yer alıyor bu eğitim dizgesinde.

Örneğin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) su altında bulunan eserlere verdiği önemi ya da Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS), su altı kültür mirasının korunması alanındaki evrensel yaklaşımlarını öğreniyorsunuz.

Dalışlarınızda tarihi ya da kültürel bir esere rastladığınızda ne yapmanız gerektiğinden, su altında tesadüfen gördüğünüz bir çapanın, aslında belki de tarih öncesi kaçıncı yüzyıldan kalmış olabileceğine kadar birçok yeni bilgiyle farkındalık oluşturuyorsunuz. Belki de, küçük ve önemsiz gibi görünen bir eski eser kalıntısı, geleceğe ışık tutacak çok önemli bir bilinmeyeni saklıyor olabilir. Hatta dipte tek başına duran bir kalıntı, dev bir yapbozun bulunamayan parçası olabilir. İşte bu yüzden, her sorumlu dalgıcın, su altında karşılaştığı bir esere nasıl davranması gerektiği, nerelere haber vermesi gerektiği gibi bilgiler, bu derste dalıcılara aktarılıyor olacak.

 

Ders konulara şöyle bir göz atacak olursak;

  • SU ALTINDA KARŞILAŞILABİLECEK ESERLERE BİR BAKIŞ

    1. Gemi batıkları

    2. Su altında kalmış yapılar

    3. Çapalar

    4. Amforalar

    5. Bu kalıntılarla karşılaşıldığında yapılması gerekenler

  • SU ALTI KÜLTÜR MİRASI İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALAR VE ICOMOS TÜZÜĞÜ

  • SU ALTI KÜLTÜR MİRASI YASALAR VE YÖNETMELİKLER

    1. Yasalarda kültür varlıkları

    2. Hangi taşınmaz kalıntılar kültür varlığı sayılır?

    3. Hangi taşınır kalıntılar kültür varlığı sayılır?

    4. Dalış yasağı olan alanlar ve yasal dayanağı

  • SU ALTI KÜLTÜREL MİRASININ KORUNMASI HUSUSUNDA FARKINDALIK ÇALIŞMALARININ GEREKLİLİĞİ VE ÖNERİLER

  • TARİH ÖNCESİ, TARİH ÇAĞLARI, DÖNEMLER ve UYGARLIKLAR

 

Son olarak ta, UNESCO'nun su altı kültür mirası dalışlarında benimsediği etik kurallarına şöyle bir göz atalım;

  1. Gelecek nesiller için su altı kültür mirasını koruyun

  2. Su altındaki gemi, yerleşim ve diğer arkeolojik kalıntıları dokunulmamış olarak muhafaza edin

  3. Arkeolojik alanların yasal koruma yönetmeliklerine uyun

  4. Belirlenmiş alanlarda dalış izni isteyin

  5. Sadece arkeologlar kalıntıları su altından çıkarabilir

  6. Su altından hatıra almayın

  7. Alanları koruyan önlemlere saygı gösterin

  8. Karşılaştığınız kalıntıları sorumlu makamlara bildirin

  9. Aldığınız objeleri teslim edin

  10. Ortak kültürel mirasımız satılmasın

  11. Bulduğunuz alanların belgelenmesi için mutlaka bildirin

  12. Eserleri fotoğraf çekerken dikkatli olun

  13. Su altında güvende kalın

  14. Rol model olun

  15. Su altı kültür varlıklarını koruma konusunda UNESCO 2001 sözleşmesini destekleyin

Su altı kültür mirasımız, geçmişten sağladığı bilgilerle, geleceğe ışık tutacaktır. Lütfen koruyun...


435 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page