top of page
  • Yazarın fotoğrafıFırat ÇELİK

Tüplü Dalış ve Baş Ağrısı

Güncelleme tarihi: 23 Nis 2020


Merhabalar;

Bu yazımda sizlere herkesin dalış kariyerinde en az bir kere yaşamış olabileceği, dalış sonrası baş ağrılarıyla ilgili bazı tavsiyelerde bulunacağım. Zaman zaman bu semptomları yaşamış hatta bunun için basınç odasına bile girmiş biri olarak, tavsiyelerimin sizlere faydasının olmasını diliyorum. Her türlü sorunuz için lütfen benimle iletişim kurmaktan çekinmeyin.

  • Sıvı tüketiminize dikkat edin. Gerçi bu konu bizim normal hayatımızda da dikkat etmemiz gereken bir konu ama özellikle de tüplü dalış aktivitesinde daha da dikket etmek gerekiyor. Dalış öncesi, kafeinli, alkollü ve gazlı içeceklerden kaçının. Aşırıya kaçmamak üzere normal su tüketin.

  • Yediklerinize dikkat edin. Dalış öncesi, midenizde doluluk ve aşırı şişkinlik oluşturacak yağlı ve ağır yiyecekler yemeyin. Tam tersi hafif ve yağsız şeyler tüketin. Örneğin sadece ekmek ve peynir ya da diyet bisküvisi ve çubuk kraker gibi...

  • Yo-Yo dalışı yapmayın. Yani su altında derinliğinizi stabil tutmaya çalışın. Sürekli inişli-çıkılı hareket etmeyin. Bu durum midenizi de çok rahatsız edecektir. Ayrıca zaten bu durum ideal bir dalış profili olarak ta asla önerilmez.

  • Tercih ettiğiniz dalış kıyafetine dikkat edin. Dalış yapacağınız suyun sıcaklığına uygun kıyafet seçmeye özen gösterin. Vücudunuzun aşırı ısınması ya da üşümesi kan dolaşımınızı etkileyecektir. Ayrıca kıyafetinizin vücudunuzu çok sıkmamasına da özen göstermelisiniz. Beden olarak vücudunuza küçük bir elbise kan dolaşımınızı olumsuz etkileyecektir.

  • Maskenizi çok sıkmayın. Su almaması için maskenizi çok sıkmanız, baş ağrısına sebep olacaktır. İçine su almayan maske hemen hemen yoktur. Bu yüzden maskeyi sıkmak yerine, doğru zamanda su tahliyesi yaparak daha konforlu bir dalış geçirebilirsiniz. Ayrıca, derine inildikçe basınç artacağından, maskeniz normalden daha sıkı olursa, artan basınç etkisiyle yüzünüze daha da çok yapışacak, vakum etkisi yaratacak ve maske eşitlemesi yapmakta daha da zorlanacaksınız.

  • Tüpünüzü BC'nize nasıl bağladığınıza dikkat edin. Eğer tüpünüzü BC'nize yüksek konumda bağladıysanız, regülatörün birinci kademesi başınızın arka tarafına vuracak ve baş ağrısına sebep olacaktır.

  • Dalış esnasında nefesinizi tutmayın. Bu alışkanlığı farkında olmadan kazanmış ya da refleks haline getirmiş olabilirsiniz ama su altında nefes tutmanız, vücudunuzda karbondioksit birikmesine sebep olacaktır. Vücutta normalden daha fazla karbondioksit birikmesi baş ağrısını tetikleyecektir.

Güvenli dalışlar...

285 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page