top of page
  • Yazarın fotoğrafıFırat ÇELİK

Kontrollü Yükselme ve Alçalma

Becerinin uygulamalı halini aşağıdaki video'muzdan izleyebilirsiniz...

Tüplü dalış kursumuzun bu bölümünde, su altından kontrollü bir şekilde yükselme ve su altında kontrollü bir şekilde batma kavramlarından bahsedeceğiz. Peki buradaki "kontrollü" kavramı neyi ifade etmektedir? Bu ifade, yükselme aşamasında, dalgıcın vurgun tehlikesini bertaraf edebilmesi ve çeşitli genleşme sorunlarından ötürü felç durumuyla karşılaşmaması için, dakikada belirli bir metre yükselmesi anlamını taşır. Yani su altındayken her ne faktör altında olursanız olun, sadece belirli bir hızda yüzeye doğru çıkabilirsiniz.

Su altına doğru alçalma işleminde ise, "kontrollü" kavramı yine, dalgıcın su altına inerken ani basınç değişikliklerinden dolayı vücuduna uygulanan basıncı dengeleyebilmesi, maskesindeki sıkışmayı kontrol edebilmesi, zamanında kulağını eşitleyebilmesi için yeterince zamanı olması demektir. Yani dalgıç, basınç değişikliğini kontrol edebilmek için belirli bir hızda su altına inmeli ve derinlik arttıkça da vücut biyolojisini bu artan basınca karşı hazırlayabilmelidir.

Bu becerinin aşamaları;

Kontrollü alçalma için;

Dalış eşleri önce birbirlerine, sonra da dalış liderine "ok" işareti vererek, alçalmaya hazır olduklarını belirtirler.

Dalış liderinin "alçalalım" işaretiyle, sol el BC'nin inflatörünü yukarıya kaldırır, sağ el ile kulak eşitlemesi için burun tutulur.

Dik pozisyonda palet çırpmadan alçalmaya geçilir.

Dalış liderinin seviyesi kontrol edilir ve mutlaka dalış lideriyle aynı seviyede olunur.

Kontrollü yükselme için;

Bu aşama için ise yine, su altındayken, dalış lideriniz dalışın bittiğini ve yükselmeye geçeceğimizi işaret verir.

Denge yeleğimizin inflatör hortumu sol elimizde ve hava tahliyesi dik olarak yukarı bakacak şekilde tutulur. Buradaki amaç havanın daha kolay çıkmasını sağlamaktır.

Yavaşça palet vurularak yükselişe geçilir. Yükselirken, aşırı hızlanmaya karşı, BC'nin havasını boşaltmaya hazır olunmalıdır. Çünkü yükselirken vücudumuza uygulanan basınç azalacağından, genleşme hızlanır ve daha hızlı yükselmeye başlarız. Bu durumun önüne geçebilmek için mutlaka az az ve kademeli olarak BC'yi boşaltmaya hazır olmalıyız.

Dalış liderinin seviyesi kontrol edilir ve mutlaka dalış lideriyle aynı seviyede olunur.




675 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page